Peckham Townhouse, London (2020 - Ongoing)

A grand Victorian townhouse extended to create a seamless connection to the garden

Project Type:

Residential refurbishment

Project Status:

Construction

This tall four storey semi-detached period home is set in a conservation area in South London. The lower floors are relatively dark and unwelcoming but there is a lot of potential to create a bright space for modern family life.

 

Our brief was to create a bright family living space and to improve the relationship with, and access to, the garden. Storage was also a key feature of the brief – providing plenty of concealed storage throughout the design was essential to provide the client with the space to accommodate everyday family life.

A rear extension aims to provide a contemporary feel to the lower two living levels of the home, enhance the level of natural light and improve the day to day living relationship with the rear garden, whilst respecting the building’s period character.

 

A new bay window at the rear of the upper ground floor provides a double height space and a visual link between the raised ground floor and the lower ground floor below. The double height space above the dining area, large window openings and roof glazing aim to convey a feeling of space and a wealth of natural daylight. A proposed double height library space will add interest and contrast, contributing to the overall effect of opening up the home. 

Proposed floorplans

Material precedents

1/4
1/2

A sunken terrace with an outdoor dining area and surrounding planting will lead off the kitchen and dining area to connect the lower ground floor of the home to the garden – enhancing natural light into the kitchen and diner and creating a much brighter living space.

 

Our proposed scheme will create a light filled home and a seamless connection to the garden to aid modern family living.

1/2
  • Black Instagram Icon
  • Pinterest
  • Houzz
  • LinkedIn

020 7965 7347