Library House, London (2018)

A playful reconfiguration and extension of a house for two writers

Project Type:

A residential refurbishment including a ground floor side extension and loft conversion

Project Status:

Complete

Cost Consultant:

Collabor8

Structural Engineer:

QED Structures

Contractor: 

Cherrywood Contracts Ltd

Photography:

© Penny Wincer &

© Mischa Haller

This unusual house in a unique setting has provided our client with the opportunity to create a truly bespoke response to their family needs.​

Set on an apex plot with a wide but shallow garden, this house had a very introverted feel with no connection to the outdoor space. The brief here was to provide additional living accommodation, but more importantly to provide spaces that added interest, created views and facilitated a joyful family home.

Ruskin Park through the seasons

Ground floor plan

Throughout the scheme the intention has been to encourage a generosity of space, working to provide beautiful joinery to provide a backdrop to life while concealing the clutter of a young family and curating the elements of the home to provide a setting that reflects the character of its owners.

At ground floor the new extension echoes the form of the existing street elevations but completely         

re-orientates the house and allows revelry in the new double height library space.

At first floor a double height space and mezzanine has been introduced to create a generous and unusual master suite.

Library illustration

  • Black Instagram Icon
  • Pinterest
  • Houzz
  • LinkedIn

020 7965 7347