Belsize Park, London (2017)

An elegant reconfiguration of a grand apartment in Belsize Park

Project Type:

A residential refurbishment 

Project Status:

Complete

Photography:

Oskar Proctor

This Victorian apartment in Belsize Park was reconfigured to provide an elegant space for modern day living. A key element of the brief was to retain the integrity and features of the main living room which is characterised by magnificent curved bay windows looking out on to the garden, as well as the original cornicing and fireplace. Maximising storage space was also an important part of the brief and this was achieved through cleverly concealed bespoke joinery.

The original layout was altered to move the small kitchen from its existing location into the living space and put a study in its place. The elaborate living space required a clean and contemporary kitchen design that didn’t interfere with the beautiful curves of the room. Bi-folding pocket doors conceal the working kitchen from view making it less obtrusive in the open plan space and⁠ the simple island unit complements the minimal aesthetic. The discreet design and refined detailing allows the kitchen to sit as a beautiful, discrete piece within the living room.

The clean aesthetic continues throughout the apartment to complement modern day living. The new study features a built-in desk and fitted cupboards and in the guest bedroom wardrobes provide ample storage across two walls. The result is a beautifully contemporary living space that does not detract from its extraordinary period setting.

OP7A2668.jpg
OP7A2681.jpg