Animator's House, London (2018 - Ongoing)

A remodelled Grade II listed home connecting the living space to the walled garden and studio

Project Type:

A residential refurbishment including a ground floor extension and garden studio

Project Status:

In progress

This distinctive mid-nineteenth century end of terrace house is set on the corner of a historic South London square. The house benefits from a south facing garden with a high walled enclosure facing onto a park beyond.

A key feature of the client brief was to enhance the level of natural daylight in the rear reception room and connect the kitchen and diner to the garden. Materiality was an important aspect of the brief too – the client was keen for the space to be more interesting than just a wall of glass to the garden.

Our proposal seeks to reconfigure the back of the house to enhance the level of natural light in the space and create a connection to the garden, creating a narrative between light and shade. A single storey side extension with roof glazing is proposed to accommodate an extended layout of the kitchen, and a new bay window at the back of the house will further enhance the level of light and create a link between the reception room and walled garden beyond. A zinc roof will encompass the side extension and the proposed bay window to form a canopy, as a contemporary interpretation of the existing canopy at the front of the house, punctuated with rooflight openings.

A single storey garden studio and storage space is also proposed at the end of the garden. The studio will follow a similar architectural language to the house extension complete with floating metal roof canopy.

A new brick boundary wall will form a coherent enclosure to the courtyard garden, as well as continuing as a seamless transition in material to the side return extension and trapped courtyard between. The new wall will be made up of twisted bricks to add texture to its surface.

Proposed / existing floor plans